DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Hamilton: Michael sem egyedül támasztotta fel a Ferrarit

A hatszoros világbajnoknak nem tetszik, hogy csak az autóra fogják a sikereit, ahogy az sem, hogy sokak szerint ő csak kihasználja a Mercedes fölényét, míg Schumacher fel is építette a Ferrariét.

Miután Lewis Hamilton beállította Michael Schumacher 91 nagydíjgyőzelmet számláló csúcsát, és minden bizonnyal néhány héten belül a hét vb-címét is utoléri, folyamatosak az összehasonlítások a két klasszis versenyző között. Kétségtelen tény, hogy Hamilton az utóbbi hat és évet annál a Mercedesnél teljesítette, amelyet 2014 óta nem tudnak legyőzni a riválisok, de a brit nem örül, hogy csak az autóra fogják a sikereit – igaz, nem is idegeskedik túlságosan emiatt, még akkor sem, ha korábbi legendák is hasonlóan érvelnek:

hamilton-schumacher-sisak-dppi-2



„Annyit tudok, hogy akik ilyeneket mondanak, azok nincsenek mindennel tisztában. Szerintem ez általában véve az életben is elmondható, hogy sokszor úgy fogalmaznak meg rossz véleményt valamiről, hogy nem ismerek a tényeket” – nyilatkozta a pilóta a The-Race szaklapnak.

A másik érv Schumacher mellett, hogy míg ő tevékenyen szerepet vállalt abban, hogy a Ferrari világverő csapattá érett a 2000-es évek elejére, addig Hamilton tulajdonképpen csak átült a tutiba a Mercedesnél, amely a szabályváltozásoknak köszönhetően került domináns pozícióba 2014-ben. A brit szerint azonban mindkét megközelítés téves: Schumacher sem lett volna képes egyedül a maranellói gárda felépítésére, ahogy ő sem közömbös a Mercedes sikereiben.

„Emlékszem rá, hogy évekkel ezelőtt arról beszéltek, hogy Michael támasztotta fel a Ferrarit. Az igazság azonban az, hogy ez sosem egy személyről szól. Én sem változtattam meg a Mercedest, ahogy Michael sem a Ferrarit – bármennyire is imádom Michaelt és egy legenda, ez nem csak ő volt. Rengeteg ember dolgozik a háttérben, és a lényeg az együttműködés. Úgy vélem, hogy az olyan versenyzőknek, mint Michael és én, az a feladatunk, hogy mi legyünk a kormányosok.”

„Elképesztő erő áll mögöttünk a rengeteg intelligens ember révén. A számítógép számokban megmondja, hogy mi a tökéletes autó, de ha beletesszük az emberi tényezőt, vagyis Michaelt, engem vagy bármely más versenyzőt, akkor nekünk kell azt kormányoznunk. Van valami, amit a számítógép sem szimulálni. Ez pedig az érzés, ahogy az autó kanyarodik, mozog és így tovább. A mi feladatunk, hogy a megfelelő irányba vezessük a csapatot ahhoz, hogy fejlődhessünk, ahogy az is, hogy hajtsuk és remélhetőleg inspiráljuk a velünk dolgozó srácokat.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: