DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Egyéb

M3 - Beindult az ikonikus sportautó gyártása

Az új BMW M3 a hétköznapok útjain és a zárt versenypályákon is extrém dinamikus vezetési élménnyel kecsegtet.

A BMW Group müncheni gyárában a héten megkezdődött az új BMW M3 tömegtermelése. Harmincöt esztendővel az első BMW M3 debütálása után a BMW M GmbH idén szeptemberben a prémium középkategória nagyteljesítményű sportautó-párosának legújabb generációjáról rántotta le a leplet: megérkezett az új BMW M3 és az új BMW M4. A héten a bajor prémiumgyártó müncheni üzemében a sportlimuzin sorozatgyártása is megkezdődött. „Megtiszteltetés számunkra, hogy mi gyárthatjuk az új BMW M3 sportlimuzint. A modell egy igazi ikon, amelynek gyárunkban is megannyi rajongója akad. Köztük én is” – mondta Robert Engelhorn, a BMW Group müncheni gyárának igazgatója.

P90407149_highRes_final-check-of-bmw-m_resize



Az új BMW M3 érkezésével teljessé vált Münchenben az új BMW 3-as sorozat, hiszen a prémium középkategória iránymutatójának limuzin és Touring karosszériaváltozatai is itt, egyazon gyártósoron készülnek – legyen szó akár a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával, a benzinmotorral vagy a dízelmotorral szerelt modellváltozatról. „A BMW M3 gyártásba integrálásra rendkívül gördülékenyen sikerült, többek között a korábbi BMW M modellgenerációk gyártása során felhalmozott temérdek tapasztalatnak köszönhetően” – tette hozzá Robert Engelhorn. Mielőtt Dingolfingba költözött, idén tavaszig a BMW M4 is Münchenben látott napvilágot, így a BMW M4 Coupé szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült tetejének egyedülálló összeszerelési folyamata során megszerzett szakmai ismereteket a készítők az új BMW M3 gyártása során is kamatoztathatják. A müncheni gyár házon belüli ülésgyártó részlege – ahol az új BMW M3 vadonatúj fejlesztésű M Carbon kagylóülései is készülnek – ráadásul mindegyik sportülést kézzel szereli össze. Az új BMW M3 motorházteteje és első kerékívei ugyancsak kézzel készülnek.

P90399183_highRes_the-new-bmw-m3-compe_resize

Az új BMW M3 és az új BMW M4 első példányai jövő márciusban érkeznek meg az utakra. Az egyedülálló, ötszemélyes limuzin-karosszéria és a négyüléses kupé-kialakítás mellett az újdonságok hajtáslánc-technológiája is bőséggel tartogat személyre szabható lehetőségeket: mindkét modell meghajtásáról az M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, kivételesen magas fordulatszám-tartományig kalibrált, soros hathengeres benzinmotor gondoskodik, amely kétféle teljesítményszinttel érhető el (az új BMW M3 limuzin átlagos üzemanyag-fogyasztása és kombinált károsanyag-kibocsátása: 10,8 liter / 100 km és 248 gramm / km; az új BMW M3 Competition limuzin átlagos üzemanyag-fogyasztása és kombinált károsanyag-kibocsátása: 10,2 liter / 100 km és 234 gramm / km). Rendhagyó opció a szegmensben, hogy a nagyteljesítményű sportautó-páros hatfokozatú manuális váltóval is elérhető. Az opcionális extrafelszereltségek között a Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltó is megtalálható, ahogyan a klasszikus hátsókerék-meghajtás alternatívájaként választható M xDrive intelligens összkerékhajtás is. A BMW M3 és a BMW M4 összkerékhajtású hajtáslánc-változata 2021 nyarától válik elérhetővé, a modellpáros történetében először.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: