DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Hivatalos: Szaúd-Arábiába látogat az F1 2021-ben!

Pályarajz és pontos dátum még nincs, immáron azonban hivatalosan is bejelentették: 2021 novemberében az F1 Szaúd-arábiai Nagydíjat rendez Dzsidda városában, egy utcai aszfaltcsíkon, villanyfény mellett.

Azt, hogy Szaúd-Arábia erősen nyit az F1 felé, már abból is jól tudtuk, hogy az Aramco olajtársaság az év elején globális partnerkapcsolatra lépett a világbajnoki sorozattal, az utóbbi hetekben és napokban pedig attól volt hangos a világsajtó, hogy a közel-keleti ország futamot is szeretne rendezni. Ez immáron eldöntött tény, amelyet a helyi sportminisztérium és a Formula One Management közös közleménye erősített meg csütörtök délután: ebből kiderül, hogy az utóbbi napok pletykái alapján valóban Dzsidda városa lesz a helyszín, egy új utcai versenypálya, amelynek nyomvonalát egyelőre homály fedi, és az időpontról is csupán annyit tudni, hogy a viadal 2021 novemberében kerül megrendezésre. 

„Ezzel nagyon sok szaúdi álma válik valóra” – mondta a bejelentés kapcsán Abdulaziz Bin Turki AlFaisal Al Saud, az ország sportminisztere, aki szót ejtett arról, hogy az ország átalakításának egyik kulcsfontosságú eszközeként tekintenek a sportra, az F1 pedig – mint fogalmazott – „egy újabb esély számunkra, hogy előmozdítsuk a pozitív fejleményeket az egész közösségben, és még több lehetőséget kínáljunk új tapasztalatok szerzésére.”

f1_3



Szaúd-Arábiában az utóbbi néhány évben valóban komolyan veszik a sportot: a futball, a golf, a tenisz és a küzdősportok világának prominens eseményei mellett a motorsportok palettájáról a Dakar-rali és a Formula E már debütált az országban, első szezonjában oda látogat majd az Extreme E is, az F1 pedig minden kétséget kizáróan az eddigi legnagyobb esemény, amelyet odacsábítanak. A hivatalos közlemény kitér arra is, hogy a motorsport a labdarúgás mellett a második legnépszerűbb sport Szaúd-Arábiában és büszkén utalnak arra is, hogy szaúdi szponzorok már a ’70-es évek végén támogatták a Williams istállót.

Noha emberi jogi szervezetek már az utóbbi napok pletykái után felemelték a hangjukat az F1 szaúd-arábiai törekvései ellen, azt hangsúlyozva, hogy a nemzetközi sportesemények ottani látogatása csupán a figyelemelterelést szolgálja, Imolában a megkérdezett csapatfőnökök azzal kapcsolatos reményüknek adtak hangot, hogy a sportág látogatása az országban pozitív hatással lehet az ott elindult változási folyamatokra. Chase Carey, a Formula One Management első embere üdvözölte Szaúd-Arábia jövő évi csatlakozását.

„Szaúd-Arábia egy olyan ország, amely gyorsan válik a sport és a szórakoztatás egyik központjává, az utóbbi években számos jelentős esemény zajlott ott és örülünk annak, hogy a következő szezontól fogva az F1 is versenyezhet az országban. A régió nagyon fontos számunkra és mivel a szaúdi lakosság 70 százaléka 30 év alatti, örülünk a lehetőségnek, hogy új rajongókat érhetünk el, ugyanakkor a világ minden táján már meglévő rajongótábor számára egy olyan versenyt hozunk, amely egy hihetetlen, történelmi helyszínen zajlik majd” – fogalmazott az amerikai sportvezető.

A közleményből az is kiderült, hogy a versenyt villanyfény mellett rendezik majd meg, így újabb éjszakai futammal bővül a Formula-1 palettája.

A nagyközönség tűkön ülve várja a teljes 2021-es versenynaptárt, amely a kiszivárgott információk szerint összesen 23 futamot foglalhat magában. Carey szerint erre egy darabig még várni kell: „Az előttünk álló hetekben közreadjuk majd az előzetes, 2021-es versenynaptárat, amelyet felterjesztünk majd a Motorsport Világtanácsnak is jóváhagyásra” – idézte a közlemény az F1 főnökét.

Mint ismeretes, a csapatvezetőkkel Portimaóban tárgyaltak a jövő évi menetrendről: erről az ülésről szivárgott ki az információ, hogy 23 futamból áll majd a menetrend, mint ahogyan az is, hogy a sportág vezérei a pandémia ellenére nem készülnek B-tervvel…

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: