DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F2/F3

Schumacher botladozva lett F2-es bajnok

Csupán 18. hellyel, vezetői hibákkal és kényszerkiállással biztosította be a végső sikert Mick Schumacher. Ellenfelének, Callum Ilottnak nyernie kellett volna, de a britnek erre nem volt esélye: Jehan Daruvala első győzelmét szerezte a szezonzárón.

A bajnoki címről döntött a szezon utolsó futama a bahreini külső pályán: a két rivális, Mick Schumacher és Callum Ilott ráadásul egymás mellől, a második sorból indulhattak. Pontelőnye révén a német kedvezőbb pozícióban volt: az első hat bármelyik helyezése bajnoki címet ért számára, míg a britnek feltétlenül nyernie kellett.

A sprintfutam pole-pozícióját Dan Ticktum szerezte meg Jehan Daruvala előtt: a brit a főfutamon csak kilencedik lett, Nyikita Mazepin büntetése után azonban nemcsak egy helyet lépett előre a szombati végeredményben, hanem a fordított rajtrács értelmében nyolcat a vasárnapi startsorrendben.

Schumacher jó rajtot vett, és az első kanyarban Ticktum mögött fordult, de a következőben elfékezte magát, veszített egy pozíciót, és megkapta maga mögé a riválist, Ilottot. A brit azonban nem tudott Schumacherre koncentrálni, a német premás csapattársára, Robert Svarcmanra kellett figyelnie, akivel többször helyet cseréltek az első körökben – ami lehetővé tette az első háromnak, Ticktumnak, Daruvalának és Schumachernek, hogy elhúzzanak az üldözőktől.

A Haas jövő évi pilótája az 5. körben újra megelőzte Daruvalát, az indiai azonban visszavette a pozíciót. A folytatásban az első két helyezett elhúzott, Schumacher lemaradt, és újra megkapta üldözőként Ilottot.

A 15. körben Daruvala a Carlinnal először lendült támadásba a vezető helyért, és ekkor már Schumacher is kényelmetlen közönségben érezhette a riválist. A német egyértelműen lassabb volt Ilottnál, többször is elfékezte első abroncsait, tempóhiányát mutatta, hogy a páros mögött még négyen torlódtak fel, Svarcman, Zhou, Drugovich és a szombati nyertes Tsunoda.



Schumacher a 19. körben összeomlott: nem csupán Ilott, hanem Svarcman és Zhou is megelőzte. A többször elfékezett gumik teljesen elfogytak, ezért a német a kör végén ki is jött a bokszba, kerékcserére. Csupán a 20. helyre tért vissza, míg ellenfele harmadik volt. Schumacher előnye így is 10 pont maradt: Ilottnak nyernie kellett, hogy F2-es bajnok legyen.

Ticktum és Daruvala párosa ekkorra már 5 másodperccel elszakadt, de csatájuk – amely továbbra sem járt pozíciócserével – magában hordozta, hogy történik valami, ami Ilott malmára hajtja a vizet. Az indiai végül zökkenőmentesen ment el Ticktum mellett a 25. körben, ráadásul a következőben Tsunoda, majd Zhou előzte Ilottot – reményei ekkor váltak igazán halovánnyá.

A 34 körös futamot Jehan Daruvala nyerte: a Red Bull-védenc indiai első Formula-2-es győzelmét jegyezte a szezonzárón. Az utolsó előtti körben Tsunoda elhappolta a második helyet Ticktum előtt, a brit visszajött, aztán az utolsó kanyarban Tsunoda megint megelőzte: a japán újoncként a harmadik pozíciót biztosította be a bajnokságban. Zhou, Svarcman, Giuliano Alesi, Luca Ghiotto és a sóderágyat is megjáró Felipe Drugovich szerzett még pontokat.

Egyike bajnokesélyes sem végzett az első nyolc között: Ilottot boldog-boldogtalan megelőzte a végén, mindössze tizedik lett, míg Mick Schumacher 18. helyezettként biztosította be pályafutása eddigi legnagyobb eredményét, a Formula-2-es bajnoki címet.

Eredmény, Szahír, 2. futam:

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Jehan Daruvala Carlin  
2 Yuki Tsunoda Carlin 3.5
3 Dan Ticktum DAMS 3.9
4 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 5.6
5 R.Shwartzman Prema Racing 7.5
6 Giuliano Alesi MP Motorsport 9.0
7 Luca Ghiotto Hitech Grand Prix 11.0
8 Felipe Drugovich MP Motorsport 13.8
9 Nikita Mazepin Hitech Grand Prix 14.5
10 Callum Ilott UNI-Virtuosi 16.0
11 Pedro Piquet Charouz Racing System 16.1
12 C.Lundgaard ART Grand Prix 17.0
13 Louis Delétraz Charouz Racing System 20.1
14 Marcus Armstrong ART Grand Prix 21.8
15 Roy Nissany Trident 23.6
16 Marino Sato Trident 26.0
17 Sean Gelael DAMS 26.7
18 Mick Schumacher Prema Racing 28.5
19 Guilherme Samaia Campos Racing 35.9
20 Artem Markelov BWT HWA RACELAB 59.7
21 Théo Pourchaire BWT HWA RACELAB 1 kör
  Ralph Boschung Campos Racing kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: