DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Leclerc rendkívül elégedett a szezonjával

Bár eredményekben ez nem mutatkozott be a gyengébb autónak köszönhetően, a Ferrari monacói F1-es pilótája úgy érzi, idén sokkal jobb munkát végzett és kevesebbet hibázott, mint tavaly.

Második ferraris idényének végéhez közeledik Charles Leclerc, aki 2020-ban összesen két dobogós helyezést szerzett csupán, ugyanakkor többször is jócskán túlteljesítette a várakozásokat – ez különösen csapattársa, Sebastian Vettel produkciójához képest volt szembetűnő. A maranellóiak visszaesése természetesen a fiatal pilótát is megviselte, de fokozatosan elfogadta a helyzetet – minderről a BBC-nek nyilatkozva beszélt:

leclerc-ferrari-szahir-1



„A szezon elején nehéz volt elfogadni a helyzetet, amiben voltunk. Mindig is arról álmodtam, hogy a Ferrarinál versenyezve futamokat nyerjek, és az első évünk elég jól is sikerült. Megszereztem az első győzelmemet, amiről gyerekkorom óta álmodtam, de így is kissé csalódott voltam a szezon végén, mert fontos pillanatokban követtem el hibákat. Ez is része a tanulási folyamatnak, így azt a célt tűztem ki magam elé erre az évre, hogy megpróbáljak jobban és kevesebb hibával vezetni, amit szerintem sikerült is elérnem.”

Leclerc az abszolút értelemben véve gyengébb eredmények ellenére is úgy érzi, hogy összességében jobban vezetett, mint a két győzelmet hozó 2019-es esztendőben: „Visszatekintve az évadra, rendkívül elégedett vagyok vele. Ugyanakkor az autó nem volt olyan jó, mint tavaly, szóval sajnos eredmények tekintetében nem tudtam megmutatni, mennyire jó volt a szezonom. De szerencsére néhány ember így is láthatta, hogy jobb munkát végzek, mint előző évben, még ha az eredmények nem is voltak olyan jók. Ez tartotta bennem a motivációt, hogy látták az emberek, mit csinálok az autóban.”

A monacói versenyző továbbra is nagyon kritikus magával szemben, ez az utolsó kanyarokban elbukott isztambuli dobogója után is hallható volt a rádióban. Pedig azóta Leclerc már tudja, hogy a Török Nagydíjon nyújtotta az egyik legjobb teljesítményét idén – viszont az önmagával szembeni kritikus hozzáállást nem fogja levetkőzni:

„Az volt talán az egyik legjobb versenyteljesítményem idén, ezzel tisztában vagyok, és tisztában voltam a verseny után is, amikor lenyugodtam. Másrészt viszont rettenetesen csalódott voltam. Mindig kemény vagyok magammal, és ez nem is fog változni. Ez most sokkal inkább konstruktív, mint volt korábban. Amikor fiatalabb voltam, minden hibám után letörtté váltam. Az nem volt túlságosan építő jellegű, mert önbizalmat veszítettem. Viszont évről évre sikerült ezt átfordítanom abba, hogy hogyan tanulhatok a hibáimból, és ez eléggé jól is működik nálam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: