DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Vettel: Elbuktunk, ez az igazság

Visszatekintett ferraris éveire az utolsó verseny előtt Sebastian Vettel, aki szerint nem szégyen kimondani, hogy kudarc volt az együttműködés, mert a fő célt nem sikerült elérni. Nem takarózik a külső nyomással, arra vonatkozóan pedig, mi hiányzott a Scuderiánál, úgy fogalmaz: kérdezzék meg jövőre.

A 118., egyben utolsó versenyét teljesíti Abu Dhabiban a Ferrarival Sebastian Vettel. Bár a nagy cél, a világbajnoki cím megnyerése nem jött össze, a német számos sikerre, köztük 14 futamgyőzelemre tekinthet vissza. Egy kis vonakodás után ezek közül emelte ki legszebb emlékeit:

„Ma már vagy ötször beszéltem erről… Az első győzelem kiemelkedik, az mindig különleges, Malajzia 2015. Aztán Monaco 2017, hiszen ott győzni mindig különleges. Talán a 2018-as kanadai győzelem szintén ide tartozik. Nyilván volt pár győzelmünk, amik közül válogatni lehet. Nem elég, de azért volt néhány érzelemdús pillanat” – mondta Vettel a csütörtöki FIA-sajtótájékoztatón, melyen a Formula.hu is ott volt virtuálisan.

A 2017-es monacói győzelem


Vettel egészen őszintén válaszolt arra a felvetésre, hogy bukásként értékelni a hat ferraris évet túlzás, hiszen ő a harmadik legeredményesebb Ferrari-pilóta – Michael Schumacher és Niki Lauda után – a győzelmek számát tekintve.

„Ez igaz, de így is elbuktunk, nem sikerült megvalósítani az ambíciónkat, a bajnokság megnyerését. Ez az őszinte önértékelés. Az igaz, hogy nagyon erős csapat és versenyző ellen harcoltunk, az egyik legerősebb kombináció ellen valaha, de a célunk az volt, hogy ennél erősebbek legyünk, ilyen tekintetben pedig elbuktunk. Ahogy mondtam, voltak jó versenyeink, rossz versenyeink, néha közel kerültünk, néha messze voltunk. Tehát sok oka van, de mindent összevetve nem igazságtalan ezt mondani, ez az igazság. Nincs abban semmi rossz, hogy ezt kimondjuk.”

A négyszeres világbajnok nem takarózik azzal, hogy a Ferrarinál nagyobb nyomás helyeződik a versenyzőre, mint más csapatban:

 „Ebben a nyomás dologban nem hiszek annyira, a nyomást mi helyezzük saját magunkra. Ahogy mondtam, egyértelmű célom és küldetésem volt, hogy győzzek. Ami a nyomást illeti, Olaszország, a rajongók és mások részéről, igaz, ott van, de végső soron én mindig azt mondom, hogy én vagyok saját magam első és legnagyobb kritikusa, ha nem sikerül elérnem, amit akarok. Amikor 2018-ban Németországban kavicságyba ragadtam, akkor mindenekelőtt én nem voltam boldog, nem csupán a tifosi nem volt boldog” – reagált arra, hogy Fernando Alonso saját távozásakor az extrém nyomást emlegette.

„Drámaian hangzik, de én nem hozok fel ilyet kifogásként, amikor nem sikerült valami. Szerintem ha valaki elég ambiciózus, győzni akar, akkor rájön, hogy nem a külső nyomás a döntő. De minden időszak különböző. Talán Fernando idejében más volt, és ő is máshogyan érzett. Engem nem ez tartott vissza.”

Egy újabb újságírói kérdés arra vonatkozott, mi hiányzott a Ferrarinál, ami megakadályozta a nagy cél megvalósulását. Vettel tett egy utalást arra, erről majd akkor beszél, ha nem lesz a csapat versenyzője.

„Természetesen valami hiányzott, különben megnyertük volna az elmúlt hat évet. A Mercedes nagyon magas szintet üt meg, valószínűleg tőlük lehet ellesni, mit csinálnak jól. De ez most nem fontos. Jó volt az együtt töltött időszak, ahogy mondtam, voltunk magasan és mélyen, de most nincs igazán értelme ezt boncolgatni. Nem változtat semmin. Biztosan kíváncsiak vagytok rá, de inkább jövőre kérdezzetek erről.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: