DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Azonnal távozik a Ferrari vezérigazgatója

Váratlan bejelentés érkezett Maranellóból az éjszaka folyamán: a vállalatot két éve vezető Louis Camilleri lemond pozíciójáról és nyugdíjba vonul.

Camilleri akkor csatlakozott a Ferrarihoz, mikor Sergio Marchionne 2018 júliusában, röviddel halála előtt lemondott az elnök-vezérigazgató pozícióról. A máltai származású amerikai topmenedzser foglalta el a vezérigazgatói széket, míg John Elkann az elnöki teendőket vette kézbe.

A Camilleri-Elkann páros vezetése sikeresnek nevezhető az utcai üzletágban, mivel a Ferrari-részvények árfolyama 113 euróról 179-ig emelkedett, a 2020-as Formula-1-es szereplés viszont az évtized leggyengébbje a Scuderia számára.

A csütörtökről péntekre virradó éjszakai váratlan bejelentés alapján Camilleri azonnali hatállyal lemond a vezérigazgató pozícióról. Ezzel együtt a Philip Morrisnál betöltött szerepéről is lemond és nyugdíjba vonul.



„A Ferrari mindig életem része volt, vezérigazgatójaként szolgálni pedig hatalmas kihívás” – idézi a közlemény Camillerit. „Csodálattal tartozom a rendkívüli férfiaknak és nőknek Maranellóban, valamint a határokat nem ismerő szenvedélynek és odaadásnak, amellyel mindent csinálnak. Büszke vagyok a cég számos eredményére 2018 óta, és tudom, hogy a Ferrari legjobb évei még csak most következnek.”

A vezérigazgató posztot átmenetileg átvevő John Elkann így búcsúzott Camilleritől: „Szeretném kifejezni legőszintébb köszönetünket Louis-nak bőkezű hozzájárulásáért vezérigazgatónkként 2018 óta és igazgatótanácsi tagunkként 2015 óta. Neki és családjának hosszú és boldog nyugdíjas éveket kívánunk” – mondta.

A bejelentés óta a világsajtóban olyan információk is napvilágot láttak, hogy a háttérben Covid-fertőzés és annak utóhatása állhat. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy Camilleri távozása milyen hatással lehet a Scuderia működésére, ám a Formula.hu által ismert egyes teóriák szerint Mattia Binotto csapatfőnök egyik legfőbb támogatója száll ki a körforgásból.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: