DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Nagy ziccer a McLaren előtt

Kisebb meglepetésre a kvalifikációkon mostanában küszködő mclarenesek értek oda a negyedik rajtkockába, ezzel jó helyzetbe kerülve a konstruktőri harmadik helyért folyó csatában.

Mindössze 251 ezredmásodperccel maradt le a pole-pozícióról Lando Norris a McLaren utolsó Renault-val közös versenyén, azonban még ez a minimális különbség is csak a negyedik pozícióhoz volt elegendő.

A McLaren tempója a nézőknél csak Lando Norrist lepte meg jobban: „A negyedik hely nem nagy cucc, az viszont már annál inkább, hogy csak két tizeddel maradtunk le a pole-ról” – mondta Norris a szezon utolsó időmérője után, melyen csapattársa előtt végzett, ezzel 9:8 arányban felülmúlta Sainzot a kvalifikációkon.

„Kissé meglepő ez az eredmény, mivel egész hétvégén nem voltunk még csak egy másodpercen belül sem, de az időmérőre az autó megtáltosodott. Nyilván meg kell értenünk, miként kerültünk ebbe a pozícióba, de mindenesetre kiválóan kezdtük ezt a hétvégét.”



Carlos Sainz a közepes keverékeken jutott be a Q3-ba, míg a brit pilóta a lágyakon, ezt pedig így is tervezte a McLaren: „A kezdetektől ez volt az elképzelésünk” – folytatta Norris. „Én ezt kértem a mérnökeimtől, Carlos pedig járta a maga útját, ez valóban egy olyan dolog, amit nem sokszor csináltunk idén.”

Miközben a McLaren arra hajt, hogy az utolsó versenyen visszaelőzze a Racing Pointot a konstruktőri bajnokságban, ezzel megszerezve az összetettbeli harmadik helyet, arra is figyelniük kell, nehogy a két szék közé üljenek és még a Renault is megelőzze őket.

A franciák csak a 11-12. helyről vághatnak majd neki a szezonzárónak, míg a McLarenek a 4-6. pozícióból várják az Abu Dhabi Nagydíjat. A Racing Point Lance Stroll révén a pontszerző nyolcadik helyről indulhat, azonban a motorcsere miatt az utolsó sorból induló Sergio Perezt sem írják le a wokingiak.

„Nem hinném, hogy bármit is kizárhatnánk, hiszen Sergio legutóbb az utolsó helyről felzárkózva nyert versenyt. Nem dőlhetünk hátra és nem lehetünk nyugodtak, de magabiztosnak kell maradnunk, hiszen vasárnap hatalmas feladat áll előttünk.”

Miközben az már régen eldőlt, hogy a Mercedes szerzi meg a konstruktőri világbajnoki címet és a Red Bull végez a második helyen, a dobogó legalsó fokáért hetek óta óriási csata zajlik: jelenleg a Racing Point a 3. 194 ponttal, a McLaren a 4. 184-gyel és a Renault az 5. 172-vel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: