DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
USA

A NASCAR megunta a vírust, két hét múlva visszatér

Bemutat a koronavírusnak és extrém biztonsági intézkedések mellett május közepén már folytatja is a szezonját az USA stock car szériája, méghozzá 11 nap alatt 4 versennyel. A két hónap kiesés dacára is lefutnák a teljes szezont.

A világ nagy motorsportsorozatai közül a NASCAR királykategóriája az első, amely befejezte sebei nyalogatását és a tettek mezejére lép: mindössze tízhetes kihagyás után folytatja szezonját, és teszi azt igencsak erőltetett menetben, a megkívánt elővigyázatosságok mellett. A sorozat csapatainak többsége Észak-Karolina államban székel, ahol a vírusvédelmi szigor egy nemrég meghozott enyhítésének következtében a csapatok visszatérhettek a munkához a gyáraikban, ami már előjele volt annak, hogy a bajnokság hamarosan folytathatja szezonját.

nascar



Így is lesz, bár egyelőre csak a módosított és sűrített májusi programot hozták nyilvánosságra, a továbbiakról később döntenek. A NASCAR visszatérésének első versenyét május 17-én, vasárnap rendezik Darlingtonban egy 400 mérföldes viadalon, majd a következő szerdán ugyanitt jön egy újabb verseny 500 mérfölddel, a következő vasárnap és szerdán pedig a Charlotte Motor Speedway fogadja a mezőnyt, előbb egy 600, majd egy 500 mérföldes futammal. A két pálya Dél- és Észak-Karolina államban található, tehát a sorozat egyelőre nem vándorol messzire, és így sikerült belepréselni négy futamot egy mindössze 11 napos periódusba.

Ahhoz, hogy tartható legyen ez a pörgős menetrend, a hétvégék programját is alaposan megcsonkítják: szabadedzést sehol sem tartanak, és időmérőt is csak a charlotte-i Coca Cola 600-on – azaz szinte minden csak a versenyzésről fog szólni. Az eseményekre a nézőket persze nem engedik be, a pályák területén tartózkodóktól elvárják a szájmaszk viselését, és rendszeres lázméréseket is végeznek majd – koronavírus-teszteket azonban nem fognak, mivel a sorozat vezetőinek tájékoztatása szerint ehhez nem áll rendelkezésre megfelelő számú eszköz.

A csapatszemélyzet létszámát is megnyirbálják a rendkívüli helyzet miatt: egy autó személyzete legfeljebb 16 tagból állhat, amibe már a versenyző is beletartozik. A főkategória mellett egyébként a másod- és harmadosztály is megkezdi a versenyzést ugyanezeken a pályákon.

A NASCAR Cup Series 2020-as szezonjából csak az első négy verseny zajlott le a március 8-át követő leállásig, a tabellát pedig az ezalatt csupán egy alkalommal dobogóra álló Kevin Harvick vezeti egyetlen ponttal a már két futamot is megnyerő Joey Logano előtt. A sorozat a két és fél hónapos szünet ellenére is azzal számol, hogy teljesíti az eredeti tervet, vagyis lefut idén 36 versenyt, még ha nem is minden pálya érintésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: