Tovább bonyolódik Dél-Korea legfontosabb cégvezetőjének bűnügye

Samsung, logó
The Samsung logo is displayed on the facade of the Samsung headquarters in Milan on November 7, 2017. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogyan tegnap az Origo is megírta, Jay Y. Lee-t, a Samsung cégbirodalom örökösét az ügyészség csalással és részvényárfolyam-manipulációval vádolta meg és kérvényezte a bíróságtól az üzletember letartóztatását, a kérelmet azonban a bíróság elutasította.
Vágólapra másolva!

Jay Y. Lee tegnap szabadon távozhatott, miután az egyik dél-koreai bíróság elutasította a letartóztatása iránti kérelmet. Az üzletember 2014 óta vezeti a Samsung cégbirodalmát, amikor apja szívrohama miatt vette át az irányítást.

Az 51 éves Lee már korábban is volt börtönbe, kicsivel több mint két éve szabadult és sokáig úgy tűnt, hogy ismét letartóztathatják.

Az ügyészség vádjai szerint egy 2015-ös összeolvadás során követett el több bűncselekményt is, többek között könyvelési csalással és részvényárfolyam-manipulációval vádolták.

Illusztráció Forrás: AFP/Marco Bertorello

A dél-koreai bíróság azonban úgy döntött, hogy Lee szabadon távozhat. Ezt azzal indokolták, hogy ugyan az ügyészség elegendő bizonyítékot gyűjtött, de a Samsung örökös letartóztatására ennek ellenére sincs szükség.

A bíróság kiemelte, hogy az ügy súlyossága miatt előbb meg kell határozni, hogy a vádlottat mekkora felelősség terheli. Ehhez pedig további meghallgatásokra és tárgyalásokra van szükség.

Az ügyészség éretlenül áll a bíróság döntése előtt, de kiemelték, hogy a nyomozás ennek ellenére is folytatódni fog és újra kérvényezni fogják Lee letartóztatását vagy anélkül emelnek újból vádat ellene.